Menu

Plamka Mazurka

ptasie sprawy

Ptaki sezonu

Kruk - zima 2015/16

krogulec14

Kruk (Corvus corax) jest największym i najsilniejszym przedstawicielem rodziny krukowatych. Długość jego ciała wynosi 63 -64 centymetrów, rozpiętość skrzydeł oscyluje w granicy 1,2 metra, a waga mieści się w granicach 1 -1,2 kilograma.

W końcu lutego, bądź w marcu samica składa zwykle od 4 do 6 jaj. Po 20 -22 dniach inkubacji przychodzą na świat krucze pisklęta. Kruki gniazdo budują zwykle w lesie na wierzchołkach wysokich drzew (często sosen), a w górach na skałach. Pary są zwykle sobie wierne. Gniazdują oddzielnie.

Kruk jest ptakiem osiadłym. Pary występują w swoim terytorium cały rok. Młode do czasu osiągnięcia dojrzałości koczują.

Ptak ten najczęściej osiedla się w większych kompleksach leśnych, poprzecinanych polami i łąkami, lub na ich obrzeżach, gdyż żeruje najchętniej na terenach otwartych.

Kruk, wbrew posądzeniom myśliwych, jest wszystkożerny. Pałaszuje między innymi drobne bezkręgowce, większe owady, gryzonie, a także padlinę, która stanowi 80% pokarmu. Spory dodatek kruka stanowi dieta roślinna.

Ptak ten w Polsce w XIX wieku i pierwszej połowie XX został prawie doszczętnie wytępiony przez myśliwych. Jest dość rzadkim gatunkiem lęgowym w całej Polsce. Obecnie jego liczebność się zwiększa i szacuje się go w granicach 10 000 -20 000 par lęgowych. Jest prawnie chroniony. Pomimo to w wielu okolicach w dalszym ciągu jest pokątnie zabijany.

oeLRgvKI8qTE9EKlid5g5D9WmTMbqv69y1wfuhAA

Kruk, fot. Karol Waszkiewicz     Karol Waszkiewicz Wildlife photography

Pustułka - jesień 2015

krogulec14

Pustułka (Falco tinnunculus) osiąga następujące rozmiary: długość ciała 33 -36 centymetrów, rozpiętość skrzydeł 70 -77 centymetrów, waga 135 -280 gram.

Odbywa 1 lęg w roku. Od kwietnia do lipca samica składa zwykle od 4 do 6 jaj. Inkubacja trwa zwykle około 29 dni. Na gniazdo zajmuje stare gniazda wron lub gawronów, obszerne dziuple, szczeliny w skałach lub murach, wieże kościelne a nawet otwory wentylacyjne. Przez wiele lat zawraca do tego samego gniazda.

Pustułka jest u nas gatunkiem lęgowym. Przylatuje do nas w marcu, odlatuje w październiku. Na zachodzie kraju część osobników regularnie zimuje.

Pustułka zamieszkuje skraje lasów, zadrzewienia śródpolne, i coraz częściej miasta o wysokiej zabudowie a także góry.

Poluje nad zagospodarowanymi, otwartymi terenami. Żywi się drobnymi kręgowcami chwytanymi na ziemi. Chrząszcze i szarańczaki łowi na piechotę. 60 -80% jej pokarmu to myszy. Dzienna porcja zjadana przez pustułkę wynosi 40 -50 g.

W Polsce pustułka jest nielicznym, lokalnie średnio licznym gatunkiem lęgowym. Jej populacja  oscyluje w granicach 4 000 -7 000 par. Chroniona.

Pustułka potrafi zawisać na dłużej w locie trzepoczącym. Poza sezonem lęgowym żyje samotnie. Jest, jak na ptaka szponiastego, mało płochliwa.

b40GmqwCqZtLsbXliOn8WtYAKvzjrjShmHEqPeTk1

Pustułka, fot. Robert Denst   www.birdwatching.pl/galerie-autorskie/3122-lisu 

Wilga - lato 2015

krogulec14

Wilga (Oriolus oriolus) osiąga następujące wymiary: długość ciała wynosi 24 -25 centymetrów, rozpiętość skrzydeł osiąga 44 -46 centymetrów, waży 62 -82 gram.

Ma 1 lęg w roku. Na przełomie maja i czerwca samica składa od 3 do 5 jaj. Po 14 -15 dniach inkubacji pojawiają się pisklęta. Gniazdo jest zbudowane misternie w rozwidleniu gałązki z dala od pnia liściastego zwykle 4 m wzwyż.

Wilga w Polsce jest gatunkiem lęgowym. Przylatuje do nas w maju, odlatuje już na przełomie sierpnia i września.

Najchętniej zamieszkuje brzegi lasów liściastych i mieszanych, także parki i ogrody z wysokimi drzewami (topole).

Odżywia się owadami, zbieranymi w koronach drzew. Zjada też jagody.

W Polsce jest nielicznym, miejscami średnio licznym ptakiem lęgowy. Jest gatunkiem chronionym.

Wilga przebywa głównie w koronach drzew. Lot ma szybki, falisty. Fale są płytkie i rozciągnięte. Poza sezonem lęgowym żyje samotnie. Dystans ucieczki wynosi około 30 -40 m. Jest stosunkowo trudna do zaobserwowania. Swoją obecność zdradza śpiewem – jest to charakterystyczne, melodyjne, fletowe gwizdanie. Śpiewa często wtedy gdy zanosi się na deszcz, czyli zwiększa się wilgotność powietrza.

HoDVUXxwDsODLywFQ8WD9cGLLTtgZzRlpqHrR1hO

Wilga, fot. Michał Lewandowski   www.birdwatching.pl/galerie-autorskie/1511-cypisek 

Dymówka - wiosna 2015

krogulec14

Za kilka godzin rozpoczyna się kalendarzowa wiosna, więc już teraz pozwalam sobie na zaprezentowanie wybranego przez nas Ptaka Wiosny 2015 - Dymówki.

Dymówka jest niewielkim ptakiem, a zarazem największą naszą jaskółką. Długość ciała jej ciała wynosi 19 -21 cm, rozpiętość skrzydeł 33 cm, a waga jej oscyluje w granicach 17-20 g. 

Jaskółka ta jest ptakiem synantropijnym. Gniazdo swoje buduje wewnątrz budynku o stale otwartych drzwiach bądź oknach. Samiec i samica chętnie wracają do ubiegłorocznego gniazda.* W dawnych miejscach gnieżdżenia, szczelinach skalnych, gniazdo buduje obecnie bardzo rzadko. Odbywa w roku dwa lęgi. Pierwszy zazwyczaj w maju, a drugi w lipcu. Samica składa od 4 do 6 jaj, po 15 -16 dniach inkubacji pojawiają się pisklęta. Dymówka gnieździ się kolonijnie.

Dymówka jest w Polsce bardzo licznym gatunkiem lęgowym. Jej populację szacuje się na około 2 000 000 lęgowych. Przylatuje do nas w końcu marca i w kwietniu, a odlatuje we wrześniu i październiku.

Ptak ten obecnie występuje niemal wyłącznie w osiedlach ludzkich (wiejskich). Preferuje miejsca w pobliżu wody. Ze względu na to, że chwyta owady, tak zwany plankton powietrzny, jest gatunkiem wręcz pożądanym.  

Dymówka jest bardzo licznym gatunkiem lęgowym w Polsce. Jej populację szacuje się na około 2 000 000 par lęgowych.

Jest powszechnie znanym i lubianym ptakiem. Dymówka lubi przesiadywać na drutach linii napowietrznych. Czasami zlatuje na ziemię. Lot ma szybki i zręczny. Lata na niezbyt dużej wysokości, często tuż nad ziemią. W niskiej temperaturze tuż nad powierzchnią wody. Owe niskie loty są zapowiedzią spodziewanego deszczu. Jej świergot tłumaczono dawniej na wołanie: "Uszyłabym ci rękawiczki, uszyłabym ci rękawiczki, ale nie mam nici". Jest bardzo towarzyska, wypoczywa w dużych skupiskach.

* Andrzej Kruszewicz w "Ptakach Polski" wspomina o gnieździe dymówek użytkowanym przez nie przez 48 lat!

 AgHEgS5lyq4UTuSkGDnQjLQ2aWDZR05bosIHixfq1

Dymówka, fot. Marcin Łukawski   www.birdwatching.pl/galerie-autorskie/2181-marci 

Jemiołuszka - zima 2014/15

krogulec14

Ten wpis powinien pojawić się dwa tygodnie temu. Jednak uznałem, że "Jemiołuszka z grzankami" jest ważna i przedstawienie ptaka sezonu zostawiłem na dzisiaj.

 

Jemiołuszka jest ptakiem niewielkim. Długość ciała wynosi 19 -20, a rozpiętość skrzydeł 32 -35 centymetrów. Waga jej oscyluje w granicach 50 -75 gram.

Ptak ten odbywa zazwyczaj jeden lęg w tajdze i lasotundrze Skandynawii i północnej Rosji.

Jemiołuszkę łatwiej nam będzie spotkać na przelotach. Jesiennych (listopad) i wiosennych (marzec -kwiecień). Ptaki zimą też są spotykane, ale już w znacznie mniejszych ilościach. Czasami pojawia się w wielkich ilościach. Mówimy wtedy o "nalotach dywanowych". Jest oczywiście chroniona.

Zimą najszybciej spotkamy ją w biotopach zbliżonych do parkowego.

U nas, z konieczności, jest wegetarianką. Wcina różnego rodzaju jagody. Przede wszystkim głóg, jemiołę i jarzębinę. Podobno dziennie zjada dwa razy więcej pokarmu niż sama waży.

Jemiołuszka, z racji, że lęgi odbywa w miejscach gdzie jest niewielu ludzi, jest mało płochliwa. Na przelotach i zimą trzyma się w stadach. W latach inwazyjnych trafiają się stada przekraczające nawet tysiąc osobników! Stylem lotu przypomina szpaka.

BW2lCin8jgEyrAMSzzQyvS5Z4dZm7qQjUvQJo9Lj

Jemiołuszka, fot. Michał Kucharski   www.birdwatching.pl 

© Plamka Mazurka
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci