Menu

Plamka Mazurka

ptasie sprawy

Przypadki nurogęsia

krogulec14

 

"22 czerwca 1952 r. zdarzył się następujący przypadek: - pisał, zapewne zbulwersowany, w "Ptakach ziem polskich" profesor Jan Sokołowski - samica wyprowadziła gromadkę piskląt na Wartę w Puszczykówku pod Poznaniem. Młode wylęgły się w starym dębie pod Rogalinem w jedynym miejscu, jakim do niedawna gnieździły się tracze nurogęsi w woj. poznańskim. Można by sądzić, że te ciekawe ptaki wzbudza zainteresowanie i opiekę ze strony wycieczkowiczów, zwłaszcza że ten odcinek rzeki znajduje się w granicach Wielkopolskiego Parku Narodowego. Tymczasem gdy kajakowcy dostrzegli starego tracza z pisklętami, natychmiast rozpoczęli polowanie i tak długo ścigali ptaki i bili wiosłami, aż po dwóch dniach z 6 piskląt nie zostało ani jedno. Widzowie stojący na brzegu, nie tylko że nie potępiali tego bezprzykładnego barbarzyństwa, lecz zachęcali kajakowców do pościgu, pokazując im miejsca, w których pisklęta ukryły się wśród tataraku."
Nurogęś jest dość dużym gatunkiem wodnego ptaka, który osiąga następujące wymiary: długość ciała od 62 do 71 centymetrów, rozpiętość skrzydeł pd 83 do 96 cm, waga od 1,1 do 2 kilogramów.
Ptak ten odbywa 1 lęg w roku. Od kwietnia do maja składa od 7 do 13 jaj. Po około 30 dniach inkubacji wykluwają się pisklęta. Gniazdo umieszcza najczęściej w dziupli położonej nawet na kilkunastometrowej wysokości, czasem w norze, wykrocie, budce lęgowej lub szczelinie skalnej. Zdarzają się przypadki składania jaj do jednego gniazda przez kilka samic.
Przeloty wiosenne odbywa w marcu i kwietniu, a jesienne od października do grudnia. Nurogęś coraz częściej występuje w Polsce cały rok.
Nurogęś zamieszkuje tereny lesiste, w tym górzyste z czystymi wodami stojącymi i bieżącymi a także wybrzeża Bałtyku.
Żywi się drobnymi zwierzętami wodnymi, szczególnie rybami, które łowi nurkując na głębokość do 4 m.
Najliczniej w Polsce gnieździ się na Mazurach i Pomorzu. Pomimo wzrostu populacji w ostatnich latach jest w dalszym ciągu bardzo nielicznym gatunkiem lęgowym. Jego liczebność oscyluje w granicach 1 500 - 2 000 par lęgowych. Liczniej spotykany jest w czasie wędrówek i na zimowiskach na większych rzekach i jeziorach, nad Bałtykiem rzadszy. Chroniony.
Nurogęś najłatwiej jest zobaczyć zimą na wodzie, gdzie często i długo nurkuje. Fruwa szybko, w linii prostej z wyciągniętą szyją. Poza sezonem lęgowym żyje przeważnie w stadach liczących czasami setki osobników.
Wspomniana ochrona gatunkowa nie chroniła jednak te ciekawe ptaki przed... biologami. W innym miejscu Jan Sokołowski pisze: "W Poznańskiem stanowisko w Rogalinie nad Wartą nie istnieje, odkąd w roku 1960 dziuple starych dębów zaplombowano cementem celem konserwacji tych zabytków przyrody."
Jak widać ordnung muss sein w Wielkopolsce brano zbyt serio.

 

Nurogęsie, fot. Cezary Korkosz   www.cezarykorkosz.pl 

Komentarze (5)

Dodaj komentarz
  • wojtek.gotkiewicz

    Te tracze spotykamy często, a ponadto jedna para gniazduje regularnie na jednym z olsztyńskich jezior:) Faktem jest jednak, że do pospolitych absolutnie się nie zalicza!

  • fusilla

    Od chyba dwóch lat, coraz częściej widuję sporo nurogęsi nad naszym jeziorem. Kiedyś zupełnie ich nie spotykałam. Bardzo płochliwe są!

  • krogulec14

    Jakoś tak się dzieje, że im bardziej na północ, tym jest ich więcej. A swego czasu nawet u siebie wypatrzyłem samicę wodzącą na Warcie pisklęta. No a zimą na rzece rzece ich całkiem sporo.

  • dzikie.miasto

    Ja z kolei przyuważyłem nurogęsi we Wrocławiu. Regularnie pojawia się jedna para. Zupełnie nie przeszkadza im towarzystwo ludzi - spokojnie sobie odpoczywają, czyszczą i polują. Z rozmów z wędkarzami wywnioskowałem, że widywali je już wcześniej, ale nie wiem czy przebywają na tym terenie cały rok. Może na wiosnę zobaczę gromadkę nurogęsiątek? Niby miejsce na gniazdo by się znalazło, ale wiadomo - ludzie w mieście, a tym bardziej psy "na spacerze", wszędzie wlezą.

  • krogulec14

    Ja u siebie nad Wartą samicę nurogęsia wodzącą młode widziałem raz. Do momentu tego spotkania sądziłem, że u mnie nie są lęgowe. Teraz uważam, że w trakcie lęgów są bardzo skryte.

© Plamka Mazurka
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci