Menu

Plamka Mazurka

ptasie sprawy

Rok bączka

krogulec14
My, obywatele Rzeczpospolitej Ptasiej, jesteśmy od 1 stycznia w roku bączka. Myślę, że warto zaprezentować tą ciekawą czaplę tym osobom, które do tej pory nie zdążyły jej jeszcze poznać:
Bączek jest najmniejszą polską czaplą, która odbywa lęgi w naszym kraju. Długość jej ciała wynosi 34 -36 centymetrów, rozpiętość skrzydeł około 55 centymetrów, a waga oscyluje w granicach 11- 160 gramów.
W maju bądź w czerwcu samica składa zwykle od 5 do 7 jaj. Po 17 -18 dniach inkubacji wykluwają się pisklęta. Gniazdo bączków umieszczone jest nad wodą, w trzcinie lub na gęstym krzewie. W odróżnieniu do pokrewnego bąka jest gatunkiem monogamicznym Ptaki te gnieżdżą się pojedynczymi parami.
Czapla ta jest u nas gatunkiem jedynie lęgowym. Przylatuje do Polski w kwietniu i w maju, odlatuje we wrześniu.
Bączek najchętniej zasiedla rozległe trzcinowiska i zarośla nad różnymi zbiornikami wodnymi: jeziorami, stawami, starorzeczami, a nawet torfiankami, gliniankami czy bagnami w dolinach rzek..
Pokarmem bączka są małe gryzonie, ryby, żaby, owady i inne niewielkie zwierzęta. Ptak aktywny jest całą dobę, głównie jednak o świcie i zmierzchu.
Bączek jest bardzo nielicznym gatunkiem lęgowym niżu. Jego populację szacuje się na około 700 par lęgowych. Jest oczywiście gatunkiem chronionym.
Trudno jest go dostrzec gdyż ukrywa się w gąszczu trzcin i korzysta z barwy ochronnej. W niebezpieczeństwie przybiera postać ochronną i staje się, jak to bardzo trafnie zauważył profesor Jan Sokołowski, długi i cienki jak suchy badyl. Dość często lata nad wierzchołkami roślin. Siedzi na łodygach trzcin lub na gałęziach tuż nad powierzchnią wody. Poza sezonem lęgowym żyje samotnie.
 
 wCjbfPVXWqQoJwShzcsbkTYTFhPUmIWXFvCUV6P3
 
Bączek, fot. Grzegorz Sierocki   www.birdwatching.pl/galerie-autorskie/3459-gergosz 

© Plamka Mazurka
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci