Menu

Plamka Mazurka

ptasie sprawy

Sieweczka obrożna w odwrocie

krogulec14

Jak już niedawno wspominałem mamy w Polsce coraz mniej i tak już bardzo nielicznej sieweczki obrożnej. Najliczniej występuje ona w dolinie środkowej Wisły, nad Bałtykiem oraz w dolinie środkowego Bugu. Czasami pojedyncze pary zakładają gniazda na żwirowniach, odkrywkowych kopalniach, spuszczonych stawach czy nawet na zalanych fragmentach pól. Do historii już niestety należą lęgi gatunku nad Wartą, Narwią czy Pilicą. Cała jej populacja w Polsce wynosi raptem jakieś 250 -300 par lęgowych. Pewnie trzeba zaznaczyć, że spadek liczebności tej sieweczki nastąpił w ciągu ostatnich dwudziestu lat.

Choć sieweczka obrożna nie jest gatunkiem terytorialnym, to jednak samce wyganiają osobniki własnego gatunku z okolicy swojego gniazda. Natomiast nie przeszkadza im obecność innych sieweczek obrożnych na wspólnych miejscach żeru. W czasie sezonu lęgowego samce opuszczają swoje gniazda nie dalej niż 300 -400 metrów.

Sieweczce do szczęścia (proszę czytać: lęgów) potrzebne są odkryte przestrzenie położone w pobliżu zbiorników z płytką wodą. Mogą to być piaszczyste bądź żwirowe plaże czy też łachy rzek. Gniazdem jest wygrzebany w podłożu, płytki dołek.

50 -70% par po zakończonym sukcesem pierwszym lęgu, przystępuje do drugiego. W przypadku utraty lęgów są one ponawiane. W jednym sezonie samica potrafi złożyć jaja nawet osiem razy! Oboje rodzice wysiadują na zmianę jaja, jak razem i wodzą pisklęta. Młode sieweczki uzyskują lotność w wieku 21 -25 dni.

-

Bardzo mocno bazowałem na: Chylarecki P., 2015 Sieweczka obrożna Charadrius hiaticula, W. Chylarecki P., Sikora A., Cenian Z., Chodkiewicz T (red.), Monitoring Ptaków Lęgowych. Poradnik metodyczny. Wydanie 2. GIOŚ, Warszawa, s.230 -234.

b0VpPrCzxx57iUFvbmsVDS5kN22WLDk9vgi01ZNZ

Sieweczka obrożna, fot. Grzegorz Zimny   www.grzegorzzimny.pl

© Plamka Mazurka
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci